Eetcafé De Boshoek zorgt voor verbinding in de wijk

11 september 2017

Onze beschermd wonen-locatie De Boshoek in Velserbroek heeft sinds een jaar een eetcafé. Het concept is bedacht door een activiteitenbegeleidster. Deelnemers van het eetcafé zijn bewoners van De Boshoek, zelfstandig wonende cliënten van RIBW K/AM en buurtbewoners. Gemiddeld koken en eten er zo’n twintig mensen. De sfeer is informeel en huiselijk: het voelt als een grote huiskamer. Een buurtbewoner neemt bijvoorbeeld zijn hond mee en die wordt uitvoerig geknuffeld en geaaid. Het eetcafé verbindt De Boshoek met de buurt.

Bewoners van De Boshoek kunnen het hele kookproces meemaken en ze worden zoveel mogelijk uitgedaagd om actief mee te helpen. Dat kan variëren van groenten uit de eigen moestuin halen tot het voorbereiden en gezamenlijk bereiden van de maaltijden. Leuke bijkomstigheid is dat de meestal wat oudere bewoners goede kooktips geven: in de tijd dat zij zelf kookten, moest er vaak flink beknibbeld worden op het huishoudgeld en dat bracht eenvoudig, maar goed en voedzaam eten op tafel.

Naast de enthousiaste vaste club vrijwilligers en twee medewerkers van De Boshoek, dragen vrijwilligers vanuit Vluchtelingenwerk Velsen hun steentje bij. Zij krijgen zo de kans werkervaring op te doen, het is goed voor hun Nederlands, én het is goed voor het eetcafé: zo stond er twee weken geleden een heerlijk gerecht uit Eritrea op het menu en kunnen we nu trots roepen dat we een heuse Wereldkeuken hebben!

Het allerbelangrijkste is dat de deelnemers van het eetcafé vooral het onderlinge contact erg waarderen: het samenzijn, de uitwisseling van elkaars ervaringen en verhalen. En dat alles onder het genot van een smakelijk driegangenmenu. Kortom, het mes snijdt aan meerdere kanten.

(Ook de IJmuider Courant schreef over het eetcafé.)