"Ik wil het beste uit mezelf halen"

10 oktober 2019

Descely werkt bij Stem in de Stad, een opvang in Haarlem waar mensen spontaan binnenlopen voor een lekkere kop koffie en een goed gesprek. Het was een grote stap, maar ook een bevrijding.

Door John Min

Ik ben best wel lui, omdat ik ook zolang niets heb gedaan, heb lang gedacht: laat me maar een uitkering trekken; ik kan het toch niet. Faalangst, dat was het. In het begin was ik wel heel bang dat ik iets raars zou zeggen en een vreemde eerste indruk zou geven door een vreemd stopwoord. Maar het ging goed. En als het minder gaat, haal ik diep adem en ga stap voor stap de dingen doen. Of ik vraag hulp. Door therapie en begeleiding kan ik veel beter met mijzelf omgaan.

Ik haal zooovéééél voldoening uit mensen die hun verhaal aan mij vertellen en weer blijdschap ervaren. Het is gewoon leuk om mensen te steunen, ik breng ze koffie en thee, knoop een praatje aan. Ze vertrouwen mij en dat is fijn. Er was een mevrouw uit Marokko die door haar man was verlaten en door hem was teruggestuurd naar Marokko. Het was heftig: ze werd mishandeld en is nu dakloos. Het voelt echt goed haar te kunnen steunen.

‘Hoe het mij veranderd?’ Ik besef mij dat het ook anders kan, zwelg minder in zelfmedelijden. Dat doe ik ook wel eens. Ik ben een KOP-kind en daardoor 24 keer verhuisd in mijn leven. Ik ben opgegroeid in een hele instabiele omgeving en heb veel nare dingen meegemaakt. Ja, ook gepest.

Ik wil niet zoals mijn moeder worden. Ik wil mezelf verbeteren en het beste zijn wat ik kan zijn.

Wat dat is? Zelfstandig worden, doorstromen; dat moet lukken met wat ambulante begeleiding.

Ik heb veel moeite met opruimen, schoonmaken kan ik wel, maar daarvoor moet je eerst opruimen.Ja, dus dat….(lachend)

Mijn begeleidster heeft me veel geleerd: zelf te bellen, het heft in handen te nemen.

Mijn trajectcoach Joyce heeft me enorm goed geholpen. Die zei: ik denk dat dit wel een goede plek voor je is. En het was direct raak, een schot in de roos. Ik had nog nooit dat gevoel bij iets gehad. Maar dat ging direct goed. Het is echt een succeservaring. Ik ben er heel blij mee.

 

Trajectcoaching bij RIBW K/AM

•De trajectcoach helpt cliënten bij passend werk of activiteiten
•De coaching gaat uit van eigen kracht, eigen regie en ontwikkeling van talent
•Persoonlijke doelen komen in een trajectplan
•Coaches ondersteunen cliënten stap voor stap

 Meer over Trajectcoaching op onze site

Trajectcoach Joyce:

"Ik ben trots op Descely. Zij heeft zich open gesteld heeft om te gaan ontdekken wat bij haar past en wat ze kan. Een stap nemen in een onbekende richting, brengt vragen en onzekerheden met zich mee. Ze gaat deze aan en daardoor heeft ze vooral zichzelf laten zien wat ze allemaal in zich heeft!"