"Vanwege Corona heb ik een schilderij gemaakt"

5 juni 2020

OVER MIJ
Hallo mijn naam is Refa Wolven en ik werk als ervaringsdeskundige bij RIBW K/AM. Vanwege het coronavirus heb ik als thema een schilderij gemaakt over mensen met een psychische kwetsbaarheid in deze tijd van isolatie en daarbij zowel de negatieve kanten als de positieve belicht.

ANGST
Op het schilderij is iemand te zien met een gedachtewolk waarbij de angst voor dit virus centraal staat, aan de linkerkant is een aardbol te zien die een thuishaven symboliseert. Echter is hij omringd door donkere wolken en zo kan men zich voelen, de wereld in een duister kleed omhuld.

LICHT
Ook is er iets positiefs te zien met deze aarde er breekt licht door aan de horizon. Dit symboliseert een vorm van liefdevolle aandacht vanuit het spirituele of vanuit contacten met individuen uit het dagelijkse leven of wat je er zelf in ziet.

DE IMPACT VAN NIEUWS
Aan de rechterkant heb ik de Twin Towers geschilderd. Dat gaat over mijn eigen donkere periode toen ik het nieuws zag en daar diepe angsten uit voortkwamen die met me aan de haal gingen. Deze gebeurtenis heb ik erbij gehaald, omdat ik de impact van beelden en informatie die we tot ons krijgen van invloed kunnen zijn op de belevingswereld, zowel positief als negatief.

INNERLIJKE KRACHT
De persoon die centraal staat op dit schilderij zit op een rode cirkel. Rood is in de spirituele wereld een kleur van kracht in uitdagende situaties. Ik heb deze symboliek gebruikt om innerlijke kracht aan te duiden in de situatie van deze moeilijke periode. Want er zijn ook mensen die verborgen krachten en kwaliteiten hebben met een kwetsbaarheid (laten we dat niet vergeten) en dingen laten zien waarbij de kracht en niet het-ziek-zijn naar voren komt.

WARMTE LIEFDE EN INNERLIJKE VRIJHEID
Wat overduidelijk in dit schilderij naar voren komt zijn de emoji's communicatie via de iPhone met je netwerk/begeleiding waarbij de symbolen warmte en liefde tot uiting kunnen komen. De duif aan de linkerkant is symbool voor sereniteit en ook vrijheid die men innerlijk kan voelen.

Coronastories

Zen en de kunst van begeleiden op 1, 5 meter, familie die (bijna) niet meer op bezoek kan, protocollen die we moeten naleven. Hoe vind je een nieuwe balans in werk en privé, in het nieuwe normaal. 10 mensen vertellen hun verhaal. Vandaag Refa. Het volgende verhaal is van Olivier, Activiteitenbegeleider bij De Boshoek.

Plaats een reactie

Plaats reactie