Ik probeer er iedere dag iets van te maken

19 november 2020

Jarl (37) kreeg op zijn zevende te horen dat hij een autisme-spectrumstoornis heeft. Via een behandelcentrum kwam hij bij RIBW K/AM terecht, in een beschermd wonen-locatie voor jongeren. Hij heeft ook kort bij de indertijd nieuwe locatie Zuiderpolder gewoond en kon al vrij snel verhuizen naar een fijne zelfstandige woning in Haarlem. Twee keer per week heeft Jarl contact met zijn begeleiding.

Hoe begin je je dag?

“Dat verschilt per dag, en of ik wel of niet naar dagcentrum Stadshart in de Janskliniek ga voor mijn vrijwilligerswerk. Ik ben daar op de maandag en donderdag. Ik zorg dan onder andere voor de koffie en thee, help bij activiteiten en maak een praatje met de bezoekers.”

Wat is de invloed op jouw leven en je vrijwilligerswerk?

“Ik geniet van de dingen waar ik vóór Corona ook al van genoot. Bij de eerste golf ging de Janskliniek dicht en miste ik het contact met de mensen daar. Gelukkig kon ik later weer aan de slag, mét een mondkapje op. Ik maak graag een praatje; ze zien mijn gezicht niet en we moeten afstand houden. Het contact is daardoor wel wat anders. En mensen moeten aan tafel de hele dag op dezelfde plek blijven zitten. Mijn werk is daarom iets minder leuk dan vóór Corona. Aan het einde van de dag help ik ook met schoonmaken. Ik doe het met alle liefde, ik vind mijn werk en de sfeer daar leuk.”

“Vorige week had ik last van mijn keel en heb ik mij laten testen. Toen moest ik ook thuis blijven. Gelukkig was de uitslag negatief, maar ik doe even rustig aan.”

“Ik zing graag en treedt ook wel op, samen met een trio maar óók alleen. We hebben niet veel meer gerepeteerd en onze optredens stopten. Ik heb nog wel een keer opgetreden tijdens een buurtfeest in september. Ik ga ook graag naar voorstellingen, die gingen allemaal niet door.”

Wat is het verschil met de eerste golf voor jou?

“Bij de eerste golf was alles nieuw. Ik ben positief ingesteld en iedere nieuwe dag probeer ik er iets van te maken. Als het moeilijk is en zwaar is er altijd iets positiefs in mij, een drang van binnenuit om te leven. Dan zet ik bijvoorbeeld muziek op of ga een film kijken.

Waar lig je wakker van?

“Ik vraag mij af hoe lang Corona nog gaat duren. En denk daar veel over na.

Wat geeft je energie?

“Mijn werk, mensen een leuke dag bezorgen, geeft energie. Naar theater gaan geeft ook energie. Ik spreek af met vrienden. Ik ondersteun dierbaren. En films kijken en muziek luisteren geeft mij kracht.

Hoe gaat je begeleiding in deze periode?

“In het begin lag mijn begeleiding even stil en later ging de begeleiding telefonisch. Ik hou niet van beeldbellen en ik vond het toen wel zwaar. Het contact was incompleet. Nu is de begeleiding gelukkig weer zoals het was en zien we elkaar twee keer per week. Het onderwerp ‘Corona’ komt veel voor in onze gesprekken. Ik denk vaak aan Corona en dan hebben we het erover. Ik vind het lastig, hoe ik er mee omga en wat het met mij doet.”

Is er ook iets goeds voor jezelf dat uit deze crisis naar voren komt?

“Ik ervaar alle leuke en mooie dingen nóg intenser.”

Heb je een favoriet liedje of iets anders als je er even doorheen zit?

“Ik heb geen favoriet liedje. Ik heb veel muziek en films die mij kracht geven.”

Wil je meer weten over Jarl, de muziek die hij zingt en zijn gedichten? Bezoek dan zijn website.