'Een stevige brug tussen organisatie en familie'

30 november 2020

Anne (55) is lid van de Klankbordgroep Familie en Naastbetrokkenen. Haar twee zoons zijn bij RIBW K/AM in begeleiding. “Het werk in de klankbordgroep heeft mij veel inzicht gegeven. Maar ook morele steun..“

Ik ben moeder van twee geweldige zoons, Huub van 25 jaar en Ruben van 21 jaar. Door verschillende omstandigheden zijn zij in begeleiding gekomen bij RIBW K/AM. Ruben was toen net 17 jaar en Huub 21. Toen Ruben nog bij Beschermd Wonen Jeugd (toen nog in Zandvoort) woonde sprak een moeder mij eens aan of ik wilde deelnemen aan de Familieklankbordgroep van RIBW K/AM.
Ik zei 'ja' omdat ik iets terug wil doen voor de organisatie. Zo zit ik in elkaar. Als je ergens gebruik van maakt, kun je er ook over meedenken, toch? Daarnaast is het ook eigen belang. Ik wil ook gewoon weten hoe dingen zitten, hoe de organisatie met vragen over familiebeleid omgaat.

Hoe gaat de samenwerking in de klankbordgroep?

In 2017 ontmoette ik mijn medeleden op de nieuwjaarsreceptie van RIBW K/AM. Er werken diverse mensen samen met familie. Iedereen heeft een eigen verhaal. Een verhaal dat we ook delen met elkaar. Dat delen en de steun is belangrijk voor mij. Ik ervaar niet alleen steun van medeklankbordleden, maar ook van persoonlijk begeleiders en iedereen die bij de klankbordvergaderingen aanwezig is.

Als alleenstaande ouder met twee zoons zit ik er regelmatig doorheen. Het is '24/7' als het je kinderen betreft. Het is vaak zwaar en ingewikkeld. Het geeft mij hoop voor de toekomst voor mijn zoons, maar ook zeker voor mijzelf. En met hoop valt nou eenmaal beter te leven dan met wanhoop.

Wat brengt het je nog meer?

Enorm veel inzicht en informatie. Over de overgang van Wmo naar Wlz, welke woonvormen er zijn, welke ondersteuning en begeleiding er mogelijk is. Uiteindelijk geldt hier ook weer een beetje eigen belang. Dat helpt mij ook op persoonlijk vlak, de lijnen zijn korter. Daarnaast zijn we natuurlijk een brug tussen de organisatie en familie.

Die brug kan nog wat steviger. Wij zijn nu heel hard op zoek naar nieuwe leden. Dus heb je zin om net als ik mee te denken over familiebeleid? Reageer dan op de vacature op de site!

Wat doen jullie?

De vergaderingen van de klankbordgroep zijn interessant en belangrijk. Buiten leden van de Raad van Bestuur, dat is vrijwel altijd Naomi Tas, doen Ria van Breukelen (ondersteuner familiebeleid) en Andrea de Mare (secretarieel ondersteuner) daaraan mee.

Vaak sluit er iemand aan om expliciete informatie te geven, zoals over ambulante begeleiding en woonvormen, de overgang van Wmo naar Wlz, overgang naar een kanswoning, toelichting op de RIBW K/AM-visie ‘Vitaal verder’, verhuizingen en openingen van locaties, communicatie naar de familie en naastbetrokkenen van de cliënten. Zo bespreken we bijvoorbeeld brieven voor de familie en cliënten die tijdens Corona werden verstuurd over maatregelen.

Hoe kijk je naar de toekomst van je zoons?

Inmiddels zijn mijn zoons meerdere keren verhuisd binnen RIBW K/AM. Om steeds weer een beter passende plek te krijgen. Huub woont inmiddels zelfstandig in een kanswoning en heeft nog één keer per maand ambulante begeleiding. Hij heeft ook werk; dit loopt via een trajectcoach van RIBW K/AM. En dat gaat na een lange weg steeds beter. Hij komt van heel ver.

Bij Ruben is het anders, met ook heel andere problematiek, en is reeds vele malen verhuisd binnen RIBW K/AM. Van een groepswoning bij jeugd naar diverse tijdelijke plekken. En toen naar Beverwijk waar hij in een satellietwoning met een andere bewoner terecht kwam. Daarna is hij verhuisd naar een eigen appartement bij een beschermd wonen-locatie met steeds dezelfde persoonlijk begeleider die (toevallig) met hem mee ging van Zandvoort naar Beverwijk.

Door verhuizingen komen steeds andere behandelaars in beeld. En heb je met verschillende gemeentes te maken. Zeer vermoeiend en ook ingewikkeld. Het is fijn dat RIBW K/AM daar ook in ondersteunt.

Meer over Anne

Anne werkt met veel plezier bij Sanquin, de Bloedbank waar ze hard bezig zijn met het antistoffen uit bloedplasma halen bij mensen die Covid-19 hebben gehad. Het is een race tegen de klok, maar zoals het motto van de bloedbank is: “Samen met de donor voor een beter leven van de patiënt”.

Doe als Anne!

Heb je zin om net als Anne mee te denken over familiebeleid?
Reageer dan op de vacature!