Nieuwe familievertrouwenspersoon stelt zich voor

7 december 2020

Ik ben Kathelijne Groffen en sinds 1 juni de familievertrouwenspersoon voor RIBW K/AM. Ik heb de taken overgenomen van mijn collega Myrna Seekles. De afgelopen 12 jaar heb ik gewerkt als maatschappelijk werkende binnen de ggz. Zo heb ik veel kennis en ervaring opgedaan. Ik ken de weg in de ggz en weet wat het in de praktijk kan betekenen als je een kind, broer, zus of andere dierbare hebt met psychische problemen. Als familievertrouwenspersoon ben ik niet in dienst van RIBW K/AM, maar van de onafhankelijke Stichting Familievertrouwenspersonen. Voor u als naaste zijn de diensten gratis.

U kunt bij mij terecht met allerlei vragen of problemen in verband met de zorg. Het kan zijn dat u na één gesprek voldoende bent geholpen, maar soms is het nodig om elkaar een aantal keer te zien om het gewenste resultaat te bereiken.

Twee voorbeelden van wat ik vaak tegenkom

“Ik heb te horen gekregen dat mijn zoon moet verhuizen, wat nu?”
Deze vraag heb ik nu meerdere keren gesteld gekregen. De oorzaak van de verhuizing is echter elke keer weer anders en de zorgen die er zijn dus ook. In een gesprek, waar ik ruim de tijd voor neem, ga ik op zoek naar de achterliggende vragen en zorgen. Vanuit hier bekijk ik samen met u wat prettig is om te doen.

“Ik vind het zwaar om te zien dat mijn moeder achteruit gaat. Ik ben bang dat ik eraan onderdoor ga en ik heb niemand waarmee ik die zorgen kan bespreken.”
Het komt veel voor dat naasten niet in hun netwerk terecht kunnen of willen voor een klankbord of hulp bij een lastige situatie. Het kan zijn dat u zich onbegrepen voelt in uw netwerk, of dat u niet alles met uw netwerk wil bespreken of dat u geen mensen heeft om bij terecht te kunnen. U bent niet de enige die hiermee rondloopt. Met mij kunt u samen op zoek naar de oorzaak van de zorgen. Soms is het al genoeg om samen de situatie en uw gedachten op een rijtje te zetten om weer verder te kunnen. Soms komen er onderliggende zorgen of vragen naar boven en gaan we op zoek naar een passende oplossing.

Dit is maar een kleine greep uit de vragen die er voorbij komen. Aarzel niet mij te bellen als u ergens mee zit. Samen zetten wij dan op een rijtje waar u behoefte aan heeft. Ik zal u dan informatie of advies geven over wat u zou kunnen doen. Ik kan ook helpen bij het voorbereiden van gesprekken met de begeleiding of het management.

Kathelijne Groffen

Plaats een reactie

Plaats reactie