Adri heeft geen moment getwijfeld

1 februari 2021

Nederland vaccineert. Nog niet helemaal duidelijk is wie wanneer in aanmerking komt voor een vaccinatie. Adri van Riel werkt op de 24-uurslocatie De Boshoek. Omdat ze met kwetsbare mensen werkt, heeft zij het vaccin gekregen. 200 medewerkers van RIBW K/AM zijn ook opgeroepen voor een vaccinatieafspraak.

Adri deelt haar ervaringen met ons.

Waarom wilde je je laten vaccineren?

“Ik wilde mij laten vaccineren omdat ik denk dat dit de enige oplossing is om het Corona-virus uit het land (en de wereld) te krijgen. Ook heb ik mij laten vaccineren voor mijn naasten en collega's en kwetsbare bewoners. Ik heb wel tv-programma's gezien waarin de werking en het doel van het vaccin wordt bestreden. Maar ik heb nooit getwijfeld."

Hoe ging het in zijn werk?

"Toen ik de mail kreeg op de vrijdag dat wij toch als Teamondersteuners gevaccineerd mochten worden, heb ik direct gebeld voor een afspraak. Tot mijn verbazing mocht ik de volgende dag al komen, er was een plekje vrijgekomen. Bij de telefonische afspraak werden veel vragen gesteld en een duidelijke uitleg gegeven wat je mee moest nemen. Onder meer een ingevulde gezondheidsverklaring. Deze uitleg kwam nogmaals later in de mail."

Hoe voelde je daarna?
"Wel goed. Als bijwerking kreeg ik zaterdagavond en zondag pijn in mijn arm alsof je een fikse kneuzing had. En lichte hoofdpijn en slaapgevoel."

Ben je je anders gaan gedragen? Ik kan me voorstellen dat dat toch onbewust gebeurt.

"Nee, ik bescherm me op dezelfde wijze als voorheen. Ik houd afstand en draag het mondkapje. Het voelt wel fijn natuurlijk. Volgens de folder die je meekrijgt is de kans op covid 19 met 95 procent verlaagd. De echte bescherming ontstaat pas een week na de tweede vaccinatie. "

Volgorde van vaccineren

Het is ons in nauwe samenwerking met onze brancheorganisatie en de GGD/GHOR gelukt dat een aantal collega's van clusters die werken met kwetsbare groepen het vaccin krijgen in de eerste vaccinatieronde. Alle zorgmedewerkers van 18 jaar en ouder die direct contact hebben met cliënten komen in aanmerking voor een vaccinatie tegen corona. Stagiaires, leerlingen, ZZP'ers en uitzendkrachten vallen hier ook onder. Als eerste worden zorgmedewerkers uitgenodigd die direct cliëntcontact hebben in de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen. Daarna zijn de zorgmedewerkers aan de beurt die werken binnen gehandicapteninstellingen. Vervolgens de medewerkers die werkzaam zijn binnen de wijkverpleging en Wmo-ondersteuning.