We willen geen valse hoop geven

7 september 2021

Het is een hecht team dat werkt met een speciale groep mensen: ouders met kinderen die tijdelijk opgevangen en begeleid worden. Begeleiders Godfried en Rignauda vertellen over wat hun werk bij de Maatschappelijke Opvang Haarlemmermeer bijzonder maakt, wat ze drijft en waar ze blij van worden.

De meeste cliënten zijn vrouw en moeder. Ze hebben vaak behoorlijk wat meegemaakt. Bij MO Haarlemmermeer leggen ze weer een basis voor een nieuw leven. Dat betekent dat er rust moet komen. En dat er stap voor stap wordt gewerkt aan perspectief en veerkracht. Hoe is dat voor Godfried en Rignauda? Waar lopen ze tegenaan? Wat heb je nodig om je werk te doen?

Kinderen geven vrolijkheid

Godfried: “Geen dag is hetzelfde. Ik ben als beheerder begonnen en ben nu begeleider A. Ik verveel me nooit. Klusjes, gesprekken, adviezen soms over regels en wetten (Godfried heeft een juridische achtergrond). De kinderen maken het bijzonder. Dat geeft leven en vrolijkheid.”

Rignauda werkt bijna acht jaar bij RIBW K/AM met heel veel plezier.
“Van huis uit ben ik social worker. Ik heb met verschillende groepen gewerkt, onder meer met vluchtelingen, verslaafden, dak- en thuislozen, jonge tienermoeders en Top-600 jongeren (veelplegers).”

Meer dan een opstap naar een woning

Veel cliënten zien de opvang van 5 tot 9 maanden als een noodzakelijke tussenstap naar een woning. En ze kunnen vaak niet wachten die stap naar een eigen woning te maken.

Rignauda: “Voor ons is dat soms een uitdaging. Hoe ik dat bedoel? Ik wil iemand blijer, zelfstandiger en sterker maken. Maar ik wil ook écht dat cliënten inzicht krijgen in wat er gebeurd is in hun leven. Want er is altijd een geschiedenis, een biografie. Anders zaten ze hier niet. Ze zijn een deel van hun zelfregie kwijtgeraakt. Hoe vinden ze die weer terug? Daar ben ik voor. En daar moeten we het dan over hebben. Want als ze niets leren kunnen ze nooit verder komen, uitstromen én goed voor zichzelf en hun kinderen zorgen.”

Dat eerlijke verhaal valt niet altijd in goede aarde. Verbale agressie is aan de orde van de dag. En de laatste jaren is het wel erger geworden, merken Godfried en Rignauda. Het zal een maatschappelijke trend zijn… wie weet. Het heeft wel gevolgen op de werkvloer.

Rignauda: “Wat je in huis moet hebben als je hier nieuw begint? Nou, het helpt als je empathisch bent, kunt aansluiten bij de wereld van cliënten en kinderen. En met wat levenservaring gaat dat beter. Verder moet je jezelf zijn, een brede rug hebben en duidelijk durven zijn. Daarnaast is het ook goed om zo nu en dan je eigen ervaringen in te kunnen zetten in de begeleiding. Dus ja, je mag ook kwetsbaar zijn als het nodig is.”

Veel afwisseling en voldoening

Het is dus best pittig werk. Toch staat er genoeg tegenover. Afwisseling, voldoening en de vrolijkheid van kinderen om je heen.

Rignauda: “De afwisseling maakt het leuk. Je moet wel flexibel zijn en van je agenda kunnen afwijken. Dat ik met kinderen kan spelen, gek kan doen. Dat brengt ‘joy’. Daar maak ik tijd voor. Het is een bijzondere locatie.”

Godfried: “Het is mooi om te zien hoe gezinnen groeien. En dat je de blijdschap soms ziet terugkomen in hun ogen. Sommige komen schuchter en verlegen binnen en gaan hier weg als krachtige vrouwen. Nadat je dat ziet, kan je er weer tegenaan. ‘Dat hebben we toch wel goed gedaan met zijn allen’.”

Toch blijft er altijd nog iets te wensen. Het kan altijd nog beter als het om de begeleiding gaat.

Rignauda: “Gemeenten willen graag een snelle uitstroom. Maar soms zijn de gezinnen er nog niet helemaal klaar voor en is meer tijd nodig om zorgdoelen te halen. Je ziet nu ook het draaideur-effect en ziet gezinnen weer in de MO terecht komen. Ik zou dat willen voorkomen en daar meer tijd voor willen hebben.”

Werken als begeleider op de MO Haarlemmermeer?

Er staat op dit moment een vacture open voor begeleider D.
Check de vacature nu >>

Plaats een reactie

Plaats reactie