Statushouders stralen in eetcafé van De Boshoek

27 augustus 2018

 

Iedere dinsdagavond helpen drie Eritrese statushouders in de keuken en de bediening bij eetcafé Het Winkeltje van De Boshoek, een locatie van RIBW K/AM in Velserbroek. Goed voor de taal en om werkervaring op te doen. Er is duidelijk een klik tussen de statushouders, bewoners van De Boshoek en buurtbewoners die komen eten.

Een uurtje voordat ze met de voorbereidingen van het diner beginnen, spreken we de dames in een ruimte van De Boshoek waar mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid begeleid wonen en dagbesteding hebben. Natsnet Kudus (38) is 6 jaar in Nederland, ze heeft haar inburgeringsdiploma gehaald en wil graag beter Nederlands leren. Al twee jaar komt ze iedere dinsdag naar het eetcafé om te helpen. Natsnet: “Van thuis zitten leer je niet goed Nederlands. Hier praten de mensen langzaam voor ons en ze luisteren goed.” Bezoekster Lies Geeris uit Haarlem (79) vult aan: “En als we het niet meteen begrijpen vragen we: zeg het nog eens.” Lies is vaste gast op de dinsdagavond. “Als de Eritrese dames er niet zijn, mis ik ze. Zoals ze je beetpakken en vragen hoe het gaat, heel warm.” Ze omarmt Nasnet. “We zijn allemaal verliefd op hen.”

Verbinding

Het eetcafé, dat wordt gerund door vrijwilligers, zorgt voor verbinding tussen bewoners van De Boshoek en de buurt. Jeroen Schmidt vroeg VluchtelingenWerk West en Midden-Nederland of er vluchtelingen waren die wilden helpen. Jeroen: “RIBW K/AM biedt een veilige omgeving voor mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid. Maar we zijn ook maatschappelijk betrokken en willen vluchtelingen een kans geven.” Ellen van Alphen, vrijwillig arbeidscoach van VluchtelingenWerk is daar blij mee. “Op veel plaatsen worden er hoge eisen gesteld aan het Nederlands. Hier is dat gelukkig geen probleem.”

Grapjes

Akberet Teklag Brhane (34) is tweeëneenhalf jaar in Nederland, ze gaat nog naar school. Ze helpt nu 8 maanden met groente snijden, afwassen en het opdienen van het eten. Ze geniet van de samenwerking en maakt grapjes met de bewoners en de gasten.

Respect voor oude mensen

Simret Mebrahtu Teele (34) is er vandaag voor de tweede keer. Na drie jaar in Nederland heeft ze nog niet veel contact met Nederlanders. “De taal is een probleem”, zegt ze met zachte stem.
Ze kan het prima vinden met de bezoekers van het eetcafé: veel ouderen. “Wij zijn gewend om samen te leven met oude mensen, onze grootouders woonden bij ons. Ik vind het belangrijk om oudere mensen respect te tonen.”

Kijken naar mogelijkheden

Vluchtelingen bij het eetcafé betrekken was een goede keuze, zegt Jeroen tevreden. “Mensen met een GGZ achtergrond of vluchtelingen, ze hebben allemaal een verleden, een verhaal. Maar voor ons maakt dat niet uit, wij kijken naar de mogelijkheden van ieder mens. Er is heel veel tolerantie en wederzijds respect. De dames nemen de zon mee. En geven je het gevoel welkom te zijn.”
En dan is het gesprek ineens afgelopen en snellen Natsnet, Akberet en Simret naar de keuken. Er moet gewerkt worden!

Eetcafé Het Winkeltje is iedere dinsdag open van 17.30 tot 19.00 uur. Adres: Zon Bastion 5, 1991 PK Velserbroek.

Plaats een reactie

Plaats reactie