'Veel mensen kunnen het tij keren'

8 juli 2019

Omdat ze op zoek was naar zingeving én het voor haar altijd om mensen draait. Daarom koos oud-journalist Marian van den Hul te gaan werken als persoonlijk begeleider (PB'er) na een loopbaan als journalist. Nu ondersteunt ze daklozen met 'het op de rit krijgen' van hun leven bij Maatschappelijke Opvang in Beverwijk.

In het Noordhollands Dagblad van 5 juli vertelt ze hoe vijf jaar geleden aan de slag ging. En wat haar in het haar werk elke dag weer motiveert. Ze voelt zich nu ontzettend op haar plek. Vooral omdat ze veel kan betekenen voor mensen. De meesten hebben niet alleen financiële problemen, maar kampen ook met verslavingen of psychische stoornissen. 

Gids
Van den Hul:,,Het is vaak een ophoping van zaken. Wie lang verslaafd is geweest, kan bijvoorbeeld alle sociale contacten kwijt zijn. Weet je één van die schakels te doorbreken, dan komt er weer beweging in de situatie." De bewoners moeten het wel zelf doen. ,,Ik kan de zorgen niet van ze overnemen, hoogstens ben ik een gids."

Zingevi​ng
Marian besloot na haar vijftigste het roer om te gooien en Persoonlijk begeleider  te gaan worden. Ze voelde zich niet langer thuis in de journalistiek. Nadat haar partner Luc Taekema was overleden door een hartstilstand, moest zij zichzelf opnieuw uitvinden. "Ik had zingeving nodig in mijn leven. En vroeg me af waar het nou echt om te doen is in het leven. Mensen, dacht ik, het gaat om mensen."

Doorbraken
Motiverend zijn de mooie momenten waarop ze doorbraken ziet. "Onlangs bezocht ik een alcoholist die altijd had gezegd dat hij zou blijven drinken. Nu vertelde hij dat hij wilde stoppen, niet alleen met de drank maar ook met de sigaretten."

Agressie
Er zijn ook moeilijke momenten in haar werk. Soms lukt het niet met een cliënt of overlijdt er iemand. Zo nu en dan is er agressie. "Agressie komt ook voort uit verdriet en onzekerheid."
Marian ziet veel mensen die het tij weten te keren. Daarbij gebruikt zij ook haar eigen levenservaring.

"Ik vertel ze vaak dat ik weet hoe het is als je wereld op zijn kop komt te staan. Na de dood van Luc heb ik dat ook ervaren. Maar ik heb ervoor gekozen daarna nog een gelukkig leven te leiden en dat wens ik hen ook toe."​​ 

Wat is Maatschappelijke opvang (MO)?

  • MO biedt tijdelijk onderdak, en ondersteuning/begeleiding om het leven van mensen op de rails te krijgen. Mensen verblijven zes maanden in de opvang.
  • Cliënten voorzien zelf in levensonderhoud.
  • MO biedt een plek waar mensen tot rust kunnen komen en plannen maken voor de toekomst.
  • Het doel is ervoor te zorgen dat mensen zelfstandig werken aan zaken als een uitkering, schuldsanering, maaltijden, huisvesting en hulpverlening.
  • Alles is gericht op: zelfstandig wonen, eventueel met tijdelijke begeleiding door RIBW K/AM. Doorstroming naar een herkanswoning of naar beschermd wonen is ook mogelijk.

Lees meer over de Maatschappelijke opvang via RIBW K/AM

Bron: Noordhollands Dagblad, 5 juli
Auteur: Gwendelyn Luijk

Plaats een reactie

Plaats reactie