"Soms gaat het zoals het gaat"

19 mei 2020

Kitty van Hoorn, Clustermanager Jeugd & Autisme: "Soms gaat het zoals het gaat en moet je je erbij neerleggen."

"Starten met een nieuwe baan in deze crisis is niet echt een goede timing. In de eerste periode wil je vooral kennis maken met mensen en de organisatie. Het feit dat je letterlijk afstand moet houden, maakt dit lastiger. Natuurlijk zie en spreek je collega’s wel via Teams, maar het is een stuk prettiger als je een hand kunt geven en elkaar 'live' kunt zien.

Contact is dus wat ik mis. Contact met de teams om iedereen te leren kennen, maar ook het gemak waarmee je anders bij iemand op Kantoor Stationsplein langsloopt om even iets te vragen. Vergaderen of overleggen via Teams heeft ook voordelen. Het kan veel reistijd schelen, daarom is het goed om als deze crisis voorbij is na te denken of iets bespreken ook via Teams kan of dat fysiek bij elkaar zijn echt nodig is. Dit kan helpen om efficiënter te werken. Maar ook in contact met cliënten levert een andere manier van communiceren soms wat op. Ik zou zeggen: houd dit er ook in na deze crisis, als aanvulling op het face-to-face contact.

Of ik tips heb? Ja, begeleidingsuren die uitvallen kun je vaak wel voor cliënten gebruiken. Bijvoorbeeld door te checken of het zorgplan nog actueel is. Ik verwacht dat als de beperkende maatregelen voorbij zijn, we het op een andere manier weer heel druk gaan krijgen. Dus: als het nu lukt om alvast wat administratieve taken op te pakken zou ik dat zeker doen.
En geen tip, maar wel gemeend advies: blijf goed voor jezelf zorgen in deze gekke tijd!

Deze crisis heeft me in ieder geval geleerd om me er soms bij neer te leggen dat dingen gaan zoals ze gaan. Het is niet de start bij RIBW K/AM die ik gewild had, want contact is zo belangrijk, maar nu vooral op afstand en via beeld en tweemaal zoveel reistijd omdat er bijna geen treinen rijden. Frustrerend, maar als je je er bij neerlegt, levert je dat ook weer rust op en in de trein alle tijd om m’n inwerkmap nog een keer te lezen."

Coronastories

Zen en de kunst van begeleiden op 1, 5 meter, familie die (bijna) niet meer op bezoek kan, protocollen die we moeten naleven. Hoe vind je een nieuwe balans in werk en privé, in het nieuwe normaal. 10 mensen vertellen hun verhaal. Vandaag Kitty. Het volgende verhaal is van Andy; hij werkt bij team De Coda/team ervaringsdeskundigen.