"Met alle cliënten heb ik goed contact"

29 mei 2020

Elvina van Wieringen, ambulant begeleider bij Ambulant Team Heemstede-Bloemendaal:

"Als ik niet goed voor mijzelf blijf zorgen, wie doet het dan voor de ander..?"

"Inmiddels ben ik in de negende thuiswerkweek. De combinatie gezin/werk/mantelzorg voor familieleden gaat goed, maar ik ben er wel druk mee. De dagen vliegen voorbij. Thuis ‘keutelen’ mijn man, zoons en ik om elkaar heen; alle vier bezig met werk of school.

Voor de crisis bracht ik alle cliënten een huisbezoek of we spraken af. Onderweg in de auto had ik even tijd te bellen met behandelaren, Wmo, ketenpartners en/of familie. De verslaglegging was dan ook maar gedaan waardoor ik na een werkdag zonder ballast thuis kwam.

Dat is nu anders. Nu verlopen de contacten met de meeste cliënten telefonisch, via beeldbellen en/of per app. Ik geef ze een luisterend oor, geruststelling en coaching voor hun (gezins-)leven. Het is voor hen zoeken: hoe om te gaan met het wegvallen van werk, dagbesteding, schooldagen voor kinderen. Het vraagt veel incasseringsvermogen, creativiteit en draagkracht.

Hun kwetsbaarheid komt vooral naar voren in het ontstane isolement, angstbeleving, de toegenomen draaglast en de onzekerheid. Het F-ACT, familie en bijvoorbeeld vrienden zijn op afstand, waardoor zij meer op zichzelf zijn aangewezen. Ja, dat geeft onrust, spanning en stress.

De cliënten die alleenstaand zijn, geen mantelzorg en/of sociaal netwerk hebben EN in de risicogroep vallen, breng ik geregeld een bezoek. Op gepaste afstand en natuurlijk voorzichtig. Het samenkomen op Plein 1 (ons kantoor) is wat ik écht mis. Als ambulant begeleider werk ik best solistisch. Nu is dat niet anders, maar zo voelt het niet. De onderlinge gezelligheid, het grappen en grollen, de persoonlijke interesse…we zijn fysiek op afstand van elkaar.

Dit alles vraagt een andere energie van mij dan een normale werkdag. Toch hou ik mij aan de ambulante werktijden; wel zo duidelijk voor de cliënt ook. De verbondenheid die ik met de cliënten heb weten op te bouwen is voelbaar, met allen heb ik, ook vanuit huis, een goed contact. Daardoor blijf ik bij en voelen zij dat ik, ook in deze spannende en onzekere situatie, naast hen sta.

Ondertussen zorg ik ervoor dat ik mijn ontspanning blijf opzoeken. Tussen het thuiswerken door lunch ik met mijn gezin, vang ik een zonnestraal in de achtertuin of maak ik een korte wandeling door de bloemenvelden.
Want als ik niet goed voor mijzelf blijf zorgen, wie doet het dan voor de ander..?"

Coronastories

Zen en de kunst van begeleiden op 1, 5 meter, familie die (bijna) niet meer op bezoek kan, protocollen die we moeten naleven. Hoe vind je een nieuwe balans in werk en privé, in het nieuwe normaal. 10 mensen vertellen hun verhaal. Vandaag Elvina. Het volgende verhaal is van Refa, ervaringsdeskundige bij RIBW K/AM.

Reacties (2)

  • door Marja op 4 juni 2020 om 11:38 uur

    Mooi verhaal. Ook op onze bw locatie kom ik bij de bewoners of wandelen. Het contact is zo belangrijk vooral nu

  • door Jos Spaan op 5 juni 2020 om 14:11 uur

    He Elvina, mooi, en treffend verteld...komt bekend voor he? Maar het gaat de goede kant op...we zien elkaar!

Plaats een reactie

Plaats reactie