Videobellen gaat verrassend goed

11 juni 2020

Bianca van Pel, begeleider Ambulant Team Castricum:

“De impact van deze crisis is vooral dat ik, naast fysieke begeleiding, veel meer aan het videobellen ben. Dat gaat verrassend goed. De meeste mensen zeggen dat ze het fijn vinden om nu eens te zien hoe ik woon, het voelt huiselijk. Een beetje het ‘op de koffie bij Bianca-gevoel’.
Ik geef ze als ze er om vragen een virtuele tour door mijn huis. Wie ik bel of niet? Dat hangt er vanaf. Het lastige van (beeld)bellen zijn de stiltes, die snel ongemakkelijk worden. In een face-tot-facegesprek bieden die juist soms onverwachte openingen.

De impact op cliënten is wisselend. Sommige passen zich net als de rest van Nederland aan en maken er het beste van, anderen worden angstig. Een cliënt ging niet meer naar de supermarkt want die had gehoord dat het virus op de karretjes kan springen. Dan is het fijn dat ik iemand kan geruststellen.

Ik denk zelf goed aan mijn veiligheid, handgel en handschoenen gaan altijd mee in de auto en het voelt goed om ook mijn cliënten als het nodig is voor te kunnen lichten. Er is niet echt een andere kijk op het leven ontstaan in deze crisis. Ik werkte vroeger in het leger, ik merk dat ik daardoor wel vrij goed ben in schakelen, anders denken. Dat vind ik ook wel leuk.

Mijn tip voor collega’s zou zijn: je gezond verstand blijven gebruiken en blijven aansluiten bij de cliënten. Maar ik weet niet of ze dat advies echt nodig hebben.

Wat ik het meeste mis? Toch wel het contact met mijn collega’s: het babbeltje, de steun, een luisterend oor als je ff flink chagrijnig bent: door de telefoon is dat veel lastiger. Dus ik zal ook weer heel blij zijn mensen weer te kunnen zien."

Plaats een reactie

Plaats reactie