RIBW K/AM biedt coördinatie bij opvanglocaties voor vluchtelingen Oekraïne

24 mei 2022

RIBW K/AM biedt coördinatie bij opvanglocaties voor vluchtelingen Oekraïne. 

Het zal niemand ontgaan dat vluchtelingen uit Oekraïne ook naar Nederland komen en hier worden opgevangen. Ook de gemeente Haarlem en gemeenten in de omgeving van Haarlem hebben de opdracht gekregen vluchtelingen op te vangen. In totaal gaat het om 3000 mensen in de regio. Hiervoor zijn (en worden) in sneltreinvaart verschillende locaties geschikt gemaakt en worden vluchtelingen ook opgevangen in hotels (Haarlem). Medewerkers van RIBW K/AM leveren locatie-coördinatie voor verschillende locaties.

Ervaringen van Soeraya en Yvonne

Soeraya Hoogerbeets (medewerker Flexpool, coördinatie Haarlem, hotels en noodopvang Beijneshal (zie foto): "Met een team van coördinatoren zijn we vol goede moed begonnen aan deze waardevolle taak. Niet één dag is hetzelfde, de ene dag doen we een rondje langs de locaties waar de vluchtelingen opgevangen zijn. De volgende dag word je gebeld dat er een bus met 85 vluchtelingen binnen 2 uur aan zal komen bij de noodopvang in Haarlem. Aan ons de schone taak om dit in goede banen te leiden."

Yvonne van der Veldt (teamondersteuner 24 uurs zorg/Key-User ECD & rooster helpdesk): "Mijn interesse was eigenlijk direct gewekt voor deze coördinatiefunctie. Op 4 april kregen we de update en op 5 april stond ik om 09.00 uur in Heemstede op de Kerklaan. Door het acute van de opvang was er aanvankelijk een redelijke chaos, alles was nieuw. Maar de start ging in goede samenwerking met de gemeente. In totaal waren al snel 32 tot 36 personen ingehuisd op de locatie, inclusief kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 12 jaar. Mijn eerste prioriteit was een zieke baby en het regelen van een huisarts. Gelukkig was een bezoek die dag mogelijk en ben ik meegegaan om een en ander te vertalen voor de ouders. Tussendoor heb ik ook geassisteerd in Haarlem waar plotseling een bus met vluchtelingen werd opgevangen in de Beijneshal. Hierbij ging het om de eerste opvang, aandacht geven, welkom laten voelen en eten regelen, samen met mijn collega's. Ook voor de huisdieren gezorgd die meekwamen: een bakje water voor de honden en een provisorische kattenbak gemaakt. Nu zijn we zo'n 6 weken verder: de rust is een beetje teruggekeerd, veel zaken zijn duidelijk en geregeld, de communicatie met de gemeente verloopt goed. En vooral: we kunnen aan de vluchtelingen de aandacht geven die ze nodig hebben."

RIBW K/AM zal ook coördineren bij de uitbreiding in Heemstede (Princenhof voor ca. 25 personen en twee locaties met wooncontainers voor in totaal 60 personen) en een locatie op park Vogelenzang (100 personen).

Plaats een reactie

Plaats reactie