Bij een psychische crisis maak je soms kennis met de geestelijke gezondheidszorg. Er kan dan veel veranderen in je leven. Wie jij bent, wat je doormaakt, de betekenis die je er zelf aan geeft of wat jouw verlangen is, raakt in het grote zorgsysteem nog wel eens verloren. Als er een diagnose aan je problemen gekoppeld wordt, is deze soms bepalend voor hoe er met je wordt omgegaan en hoe je jezelf ziet. Dat noemen we ook wel (zelf)stigma.

Eigen keuzes helpen

Zo’n (zelf)stigma kan je erg in de weg zitten. Terwijl de keuzes die jij zelf maakt, je ook echt verder helpen. Uiteindelijk werkt voor iedereen alleen datgene waar iemand zelf achter staat. Dat klinkt simpel. Maar hoe kom je erachter, na sterk ontwrichtende ervaringen en de gevolgen daarvan, waar je naartoe wilt, wat je doel is, wat je daarbij nodig hebt? Hoe ga je om met artsen, vrienden, familie, begeleiders. Wat wil je eigenlijk van hen? Hoe zie je de toekomst? Van welk inkomen ga je leven? Wat betekent de diagnose volgens jou voor jou?

Ervaringsdeskundigen hebben zelf te maken gehad met al deze vragen en een herstelproces doorgemaakt. Een proces wat eigenlijk nooit klaar is, maar steeds weer nieuwe inzichten geeft. Omdat je steeds meer kan zien en dragen. Zij kunnen dat vermogen in jou herkennen en jij herkent je misschien wel in hen. Zij weten dat het om het vertrouwen gaat wat je in jezelf hebt en niet om wat anderen vinden. Zij kunnen iets voor je betekenen.

Wat doen ervaringsdeskundigen bij RIBW K/AM?

RIBW K/AM is gericht op ondersteuning die recht doet aan wie jij bent en aansluit bij wat jij nodig hebt in je dagelijks leven. Zodat jij je leven naar eigen inzicht met voor jou belangrijke andere mensen kunt leven.

Ervaringsdeskundigen brengen vanuit hun gedeelde kennis/ervaring hun eigen perspectief in binnen de teams van RIBW K/AM. Ze helpen mee om ruimte te maken voor jouw perspectief! Ze willen jou ondersteunen bij het (her)vinden van jezelf, je eigen waarden en doelen. Ze denken met je mee als het gaat om de belemmeringen die je ervaart. Dat doen zij van mens tot mens maar ook in groepen met de WRAP (Welness Recovery Action Plan) en de HOP (Honest Open Proud), Met de WRAP maken mensen zelf een plan voor herstel in hun eigen leven. En de HOP is een programma dat je helpt na te denken over het bespreekbaar maken van je psychische problemen in uiteenlopende situaties.

Contact

Wil je kennismaken met ervaringsdeskundigen? Dat kan natuurlijk. Jacqueline van Doeland is coördinator van het team ervaringsdeskundigen en brengt je graag met hen in contact. Je kunt haar telefonisch en per mail bereiken: j.vandoeland@ribw-kam.nl, 06-16 30 24 19

Herstelacademie

De Herstelacademie is een leeromgeving voor mensen met een psychische en/of verslavingskwetsbaarheid. Ze organiseren er workshops, cursussen, herstelgroepen en interessante lezingen die je kunnen inspireren en waarmee je jezelf kunt ontwikkelen. Alle medewerkers hebben ervaring met psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Erkenning en herkenning, het delen van ervaringen, dat is de kracht en de helende werking van de Herstelacademie.

Kijk op de website voor het volledige programma: Herstelacademie

Ben je ingeschreven bij RIBW K/AM? Wil je wel eens een kijkje nemen bij de Herstelacademie maar vind je het lastig om alleen te gaan? Vraag iemand van ons mee! Mail of bel Jacqueline.

In Haarlem vind je een Herstelacademie op het Leonardo Da Vinciplein 73. Daar organiseren ze bijvoorbeeld de Open Kantine op dinsdag van 13.00 -16.00 uur en op vrijdag van 13.00-17.00 uur. Je bent er zonder aanmelding van harte welkom.

Meer informatie over HOP en Wrap

Lees hier meer over Honest Open Proud (HOP).

Lees hier meer over Welness Recovery Action Plan (WRAP).

"“Het is niet te beschrijven hoe bevrijdend het kan zijn je ervaringen met crisis en herstel te delen. Je bewust te worden van je eigen wijsheid en die van je groepsgenoten.” "