Beschermd wonen en ambulante begeleiding in Haarlem

Zuiderpolder is een locatie voor mensen met een stoornis binnen het autistisch spectrum (ASS). Er zijn 13 plaatsen. De locatie ligt in de rustige nieuwbouwwijk Zuiderpolder in Haarlem. Winkels en voorzieningen zijn in de nabije omgeving. Vlakbij het centrum van Haarlem zijn 6 woningen voor in totaal 7 mensen.

Woningen

In de Zuiderpolder zijn 13 zelfstandige wooneenheden, verdeeld over verschillende etages: 4 wooneenheden op de begane grond, 6 op de eerste en 3 op de tweede etage. Alle wooneenheden hebben een eigen kamer, keukenblok, slaapkamer, douche en toilet. De voordeur wordt per 2 of 3 wooneenheden gedeeld. De wooneenheden op de begane grond hebben een eigen tuin. Er is ook een gemeenschappelijke tuin.
Vlakbij het centrum van Haarlem, hebben we 6 woningen: 5 eenpersoonsappartementen en 1 tweepersoonsappartement.

Doelgroep

Beschermd Wonen Zuiderpolder is bedoeld voor mensen van 18 jaar of ouder, met een stoornis binnen het autistisch spectrum en een door de gemeente afgegeven geldige Wmo-intramurale zorgtoekenning.

Andere eisen zijn:

  • een normale tot hoge intelligentie
  • ernstige beperkingen in het persoonlijk, sociaal en maatschappelijk functioneren
  • daardoor (nog) niet in staat zijn zonder begeleiding zelfstandig te wonen
  • behoefte aan een woonomgeving en/of begeleiding specifiek voor mensen met een stoornis binnen het autistisch spectrum
  • het hebben van dagbesteding buiten de deur

Begeleiding

Een gespecialiseerd autismeteam zorgt voor de begeleiding. Het team is van maandag t/m vrijdag aanwezig tussen 08.30 en 19.30 uur, op zaterdag en zondag van 11.30 - 19.30. Buiten deze tijden is er in noodgevallen altijd iemand bereikbaar.

Ambulante begeleiding

Het team begeleidt ook mensen met ASS die zelfstandig wonen. 

Bijzonderheden

Zuiderpolder heeft een inloopruimte, bestemd voor gemeenschappelijk gebruik. Er zijn gezamenlijke activiteiten met begeleiding, zoals samen koken en eten of koffiedrinken. De meeste bewoners maken hier twee keer per week gebruik van. De ruimte is open tussen 09.00 en 20.00 uur.

In de Spaarnwouderstraat hebben we een werk- en ontmoetingsplek voor mensen met autisme: De Passant. Hier worden veel activiteiten georganiseerd.

Aanmelden

Voor aanmelden en recente informatie over wachttijd, ga naar Aanmelding & Advies.

Locatie

Chris Soumokilstraat 21
2033 CM Haarlem

088 - 214 82 45 zuiderpolder@ribw-kam.nl