Graaf Janlaan krijgt nieuwe bestemming

10 juni 2021

Graaf Janlaan krijgt nieuwe bestemming als tijdelijke woonplek

De gemeente Amstelveen geeft samen met RIBW K/AM en beheerpartij Villex een nieuwe bestemming aan het pand op de Graaf Janlaan in de wijk Randwijck in Amstelveen. Er komen 14 studio’s voor mensen die tijdelijk onderdak nodig hebben, voordat zij kunnen doorstromen naar een permanente woonplek. De Graaf Janlaan krijgt hiermee vanaf medio juli een nieuwe bestemming: een springplank naar een nieuwe woning. Deze studio’s zijn voor iedereen vanaf 18 jaar, eventueel met minderjarige kinderen.

De nieuwe bewoners

In het pand op de Graaf Janlaan zullen mensen hun intrek nemen die vanwege allerlei redenen tussen wal en schip zijn geraakt wat betreft een woning. Een doorstart in hun leven is nodig, iets waar een eigen woning enorm bij helpt. Denk hierbij aan een persoon die door een scheiding een nieuwe woning nodig heeft, maar die nog niet heeft gevonden. Gezamenlijk blijven wonen tot er voor diegene (of ex-partner) een permanente woning is gevonden, is geen optie. Hij of zij kan nu op de Graaf Janlaan in alle rust naar een eigen huis zoeken.

“Het project aan de Graaf Janlaan is een mooi voorbeeld van een publiek-private samenwerking”, zegt wethouder Rob Ellermeijer (Wonen). “Met deze samenwerking kunnen we iets betekenen voor inwoners die met een tijdelijke woonplek rust vinden om hun leven weer op orde te krijgen.”

De situaties verschillen. De één kan met hulp van urgentie wellicht na drie maanden al ergens onderdak vinden, een ander vindt misschien na een half jaar buiten de regio een geschikte woonplek. RIBW K/AM ondersteunt de bewoners met deze duurzame uitstroom met een plan, waarmee ze systematisch en stap voor stap worden begeleid naar reguliere huisvesting.

Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg en Welzijn): “We zien in onze gemeente een toenemend aantal inwoners dat door een scheiding of verlies van een baan dakloos wordt. De 14 woningen in Graaf Janlaan zijn een oplossing voor deze inwoners. De gemeente werkt aan nog meer oplossingen voor deze doelgroep.”

Linda Pastor, manager RIBW K/AM: “Wij vinden het heel belangrijk dat er een goede bestemming voor ons pand komt, en dat wij samen met de gemeente Amstelveen bewoners van Amstelveen kunnen ondersteunen in het tot rust komen na een moeilijke periode in hun leven en in het zoeken naar passende woonruimte.”

De gemeente Amstelveen werkt samen met De Regenbooggroep, Aalsmeer, Ouder-Amstel, Uithoorn en Diemen aan het terugdringen van dak- en thuisloosheid. De Graaf Janlaan is één van de projecten die hieraan bijdraagt.

De appartementen

De appartementen worden woonklaar gemaakt, deze maand starten de werkzaamheden. De verwachting is dat begin juli 10 zelfstandige studio's, met een eigen keuken en badkamer, en 4 onzelfstandige studio's met een gezamenlijke keuken en eigen badkamer klaar zijn voor bewoning.

Op de foto: Van links naar rechts: Wethouder Van Ballegooijen, Naomi Tas (bestuurder RIBW K/AM),Bionda Olivier (Villex), wethouder Ellermeijer voor het gebouw aan de Graaf Janlaan. (Gemeente Amstelveen)

Plaats een reactie

Plaats reactie