Oekraïens-Nederlandse borrel in hotel Raecks in Haarlem

4 oktober 2022

De gemeente Haarlem en gemeenten in de omgeving van Haarlem hebben de opdracht gekregen om vluchtelingen op te vangen in de regio. Hiervoor zijn (en worden nog steeds) in sneltreinvaart verschillende locaties geschikt gemaakt en worden vluchtelingen ook opgevangen in hotels. Vanaf mei dit jaar heeft RIBW K/AM een coördinerende functie bij een aantal opvanglocaties voor vluchtelingen uit de Oekraïne in Haarlem en omgeving.

Oekraïens-Nederlandse borrel in hotel Raecks in Haarlem

Samen met Oekraïense bewoners in Haarlem organiseerden medewerkers van RIBW K/AM, betrokken bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen, op 30 september een bewonersborrel in de grote zaal van hotel Raecks. Het was een fijne ontmoeting tussen de Oekraïners onderling én met relaties van RIBW K/AM, zoals de gemeente Haarlem en het Rode Kruis. Het thema was snel gekozen: ‘Oekraïne-Nederland’. De zaal was dan ook mooi versierd met de nationale kleuren van Oekraïne en Nederland. En iedereen had zich voor deze gelegenheid mooi aangekleed.

Oekraïense hapjes, haring en bitterballen

Bij een borrel horen natuurlijk lekkere hapjes. Oekraïense dames hadden overheerlijke Oekraïense gerechten bereid en de kok van hotel Raecks had voor de Nederlandse specialiteiten, zoals haring en bitterballen, gezorgd. Twee jonge Oekraïense heren stonden achter de bar.

Een avond van verbinding

De Oekraïense bewoners hadden niet alleen veel tijd besteed aan de lekkere hapjes, maar ook aan het programma. Er werd een nationale Oekraïense dans uitgevoerd, verschillende zangeressen zongen Oekraïense liederen, ook kinderen hadden een lied voorbereid en er werd piano gespeeld. Zo konden de bewoners even de ellende in hun thuisland vergeten. En er tegelijkertijd toch ook samen bij stilstaan. Het was een avond van verbinding, plezier en lekker eten. Met deze borrel uitten de bewoners ook hun dankbaarheid voor de warme ontvangst in Haarlem.

Aan het einde van de avond kwam burgemeester Jos Wienen langs. Hij kreeg een prachtig schilderij als teken van verbondenheid. Voor iedereen was het een mooie en geslaagde avond.

Plaats een reactie

Plaats reactie