Eind april verscheen de langverwachte brief van staatssecretaris Van Rijn over de hervorming van de langdurige zorg. Kern van de hervormingen: de-institutionaliseren van de zorg en mensen zo veel en zo lang mogelijk thuis laten wonen met zorg en ondersteuning.
De brief bevat deels oud nieuws: per 1 januari vallen ambulante begeleiding en dagbesteding niet meer onder de AWBZ, maar onder de verantwoordelijkheid van gemeenten. RIBW K/AM is al geruime tijd bezig met de voorbereiding op deze transitie (programmamanager Irma van den Heuvel vertelt daar elders in deze nieuwsbrief over). Wel nieuw is het feit dat in 2014 nieuwe cliënten nog steeds voor extramurale dagbesteding in aanmerking kunnen komen.
We waren vooral benieuwd wat Van Rijn te zeggen had over beschermd wonen. Voorzichtig positief: de staatssecretaris wil alle intramurale GGZ-zorg vanaf ZZP3 per 1 januari 2015 overhevelen naar de Zorgverzekeringswet. Daarmee denkt hij in ieder geval al een stuk genuanceerder over de mogelijkheden om ondersteuning van mensen met ZZP te extramuraliseren dan zijn voorganger en het regeerakkoord. Maar tegelijkertijd maakt Van Rijn onderscheid tussen verblijf gericht op behandeling en verblijf gericht op participatie. En dat laatste zou een taak van de gemeente moeten worden. En daarmee zijn we als RIBW weer in nieuw en onzeker vaarwater gekomen. Wij zijn van mening dat behandeling en begeleiding voor veel cliënten niet alleen nauw met elkaar samenhangen, maar ook onderling afhankelijk zijn. Behandeling en begeleiding zouden dan ook beiden in de Zorgverzekeringswet moeten worden ondergebracht.
Wij zullen dit standpunt samen met GGZ Nederland en binnen de RIBW Alliantie duidelijk naar voren brengen in de besprekingen met de staatssecretaris. Maar de onzekerheid over de toekomst van beschermd wonen zal voorlopig nog wel even aanhouden.