Met trots presenteren wij ‘onze’ Gerda. Vorig jaar liet deze begeleidster al zien dat zij niet voor een kleintje vervaard is door tijdens een zeer bewogen buurtbijeenkomst het woord te nemen en het voor ‘haar’ mannen op te nemen. En onlangs slaagde zij cum laude voor de opleiding Management in Zorg en Welzijn met haar project ‘Bestaansrecht’. Daarmee won zij de GWS-bokaal (Gezondheid, Sport en Welzijn) van Hogeschool Inholland.
‘Kort gezegd gaat mijn afstudeerproject over het bestaansrecht van locaties met specifieke doelgroepen. En dan in het bijzonder het bestaansrecht van locatie De Wissel, waar ik als begeleider werk. Ik heb gekeken wat er nodig is om de cliënten zo goed mogelijk te bedienen. Ook, of juist, nadat de overgang van AWBZ naar Wmo op 1 januari 2015 een feit is. Je moet je daarbij namelijk ook afvragen wat de gemeente graag van ons wil zien in de nabije toekomst. Van ons als locatie en van ons als hele organisatie. Dus hoe combineer je de speciale vraag van een doelgroep zoals we die op De Wissel hebben (met een dubbele diagnose) met de wensen van de gemeente? Mijn uitgangspunt was dat de cliënten verzekerd moeten zijn of blijven van een woonplek en van begeleiding op maat. Begeleiding gericht op rehabilitatie en herstel vanuit de eigen kracht.

De kanteling die wordt veroorzaakt door de decentralisaties, vraagt om een nieuw systeem, met nieuwe doelen en waarden. En dat zal best wel eens leiden tot wrijving tussen werknemers die niet van veranderingen houden en werknemers die de decentralisaties zien als een kans om te innoveren. Ga daar als manager maar eens aan staan, zeker als je bedenkt dat we tegelijkertijd zullen moeten bezuinigen èn een grote omslag in onze manier van werken moeten zien te maken. Maar het kan. Ook op De Wissel kan het, gelet op de cliënten en de begeleiders. Daarmee heeft deze locatie zeker bestaansrecht, nu en straks. En het is de bedoeling dat de gemeente dat ook inziet.’